Sergüzeşt-Sami Paşazade Sezai kitap özeti

Kitabın Adı:SERGÜZEŞT-
Kitabın Yazarı: SAMİ PAŞAZADE SEZAİ
Kitabın Yazılma Yılı:1984
Kitabın Yayınevi: BAŞBAKANLIK BASIMEVİ ANKARA
Kitabın Basım Yılı: –
Sayfa Sayısı:112
Kitabın Konusu: Evinden ayrılan küçük bir kızın başından gecen olaylar dramatize edilerek anlatılmıştır. Kızın başından gecenler oldukça acıklıdır. Uzun bir süre kölelik hayatı yaşamıştır.
Kitabın Özeti:
Evinden ayrılıp bir gemi ile yurdundan uzaklaşan küçük kız, onun gibi başka bir esir kız ile birlikte neresi olduğunu bilmediği bir yere getirilmiştir. Bu kızı bundan sonra birçok sürprizler beklemektedir.
İlk olarak kız (henüz bir ismi yoktur), yaşlı fakat zengin bir kadını yanına ona hizmet etmesi amacıyla satılmıştır. Küçük kız burada tam bir esaret hayatı yaşamaktadır. Sürekli olarak buradan nasıl kurtulabileceğinin planlarını yapmaktadır. Bu evin hanımının yanı sıra hanıma hizmet etmekte olan başka bir kadın da kıza baskı yapmaktadır. Bu durum kızı yıpratmakta, zaten bir umudu olmayan yaşamdan onu iyice somutlamaktadır. Bir gün kız bu evden kaçmayı iyece kafasına taktığı bir anda bir gece yarısı evden kaçar. Çevreyi pek tanımadığı için saatlerce yürür fakat bir yerede yorgun bir şekilde yere yığılmaktan başka çaresi yoktur. Yerde kaldığı bölgede bir evin bahçe kapısının önüdür.
Sabah olunca evin hizmetlilerinden biri kızı farkeder ve onu içeri almak için yaşlı ev sahibine danışır. Oda bunu çok olumlu bir şekilde karşılar ve hemen yardım etmek niyetiyle onu yanına alır. İlk olarak karnı doyurulur, güzel bir uyku çektirirlir. Daha sonra kız kendine gelince ona neler olup bittiği sorulur. Oda analatır evin hanımı kızın yaşadıklarını duyunca çok üzülür ve ona yardım edeceğini söyler, kızdabuna çok sevinir. Evin hanımı ona sahibinden izin alacağını ve artık kendi yanında kalacağını söyler. Bunun için hanımı kızın kaçtığı eve gider. Ve onu yanına almak istediğini söyler. Fakat kadın bunu onur meselesi yaparak kabul etmez. Bundan sonra kızda eski evine geridöner. Bu olay kızı çok etkilemiştir. Çünkü daha önce kaçtığı eve tekrar dönmüştür. Gider gitmez yine hiç hoş olmayan durumlarla karşılaşmıştır.
Günler böyle geçip giderken birgün Mustafa bey evin sahibi birkaç yıl önce işlediği bir hatadan dolayı bir çok borcu olmuştu ve bu borçları ödemek için karısıyla tartışırdı. Birgün karısıyla beraber kızın satılmasına kara veridler.
Kızın adı kaçtığı evde hanımın onu çok güzel bulması üzerine ‘dilber’ olarak koyulmuştu. Bundan sonrada ona ‘dilber’ olarak seslenilmeye başlandı. Dilber kendisi hakkında satılması kararının alınmasından sonra bir esirciye satıldı. Ve Dilber’in bütün hayatı bu yönde değişti. Dilber bundan sonra belli bir süre esir hayatı yaşamıştır. Bu süre içinde bir çok kendisi gibi esir hayatı yaşamış olan kız arkadaşları olmuştur. Onların hayatlarını dinledikçe aslında kendi hayatının okadarda kötü olmadığının farkına varmıştır. Daha nice insanların kendisi gibi cefa çektiğini anlamıştır. Buradaki bir çok kızın çeşitli meziyetleri vardır. Bir tanesi çok iyi bir şekilde ud çalmaktadır bu yüzden çoğu yerden çağrılmaktadır. Dilber’de onun gibi ud çalabilmeyi çok istemektedir.
Dilber’e bir gün bir talip çıkmıştır, ve Dilber’de o eve gitmek zorunda kalmıştır zaten onun böyle bir şeyi isteyip istemediği pek önemli değildir, önemli olan bir kaç kişinin işinin görülmesidir.
Dilber’in gittiği bu evde ona bir esir gibi değil, bir insan gibi yaklaşılması onu çok etkilemiştir. Evde bir hanımefendi, onun kocası ve onların tek oğlu olan Celal bey bulunmaktadır. Celal bey aynı zamanda bir ressamdır. Yaptığı porrelerle ün kazanmıştır. Dilber’i evde görünce o da çok şaşırmıştır. Çünkü Dilber’i Cleopatra’ya benzetmişti. Celal bey yalnız yaşadığı için kız arkadaşı ya da sevgilisi yoktur. faKat Dilber’I gördüğü andan itibaren içinde bir kıvılcım oluşmuştur. İlk zamanlarda Dilber’de buna bir karşılık doğmamış fakaat günler geçtikçe Dilber’de onaa karşı ilgi duymaya başlayacaktır. Celalbey Dilber’I boş bulduğu zamanlarda odasına çağırıp onun resimlerini yapmaya başlamıştır. Kimi zaman nü resimlerinide çalışır. Dilber’in bebeksi vücudunu gördüğü zamanlarda daha önce hç yaşamadığı duyguları tadıyordu. Ona her baktığında onun daha değişik bir güzelliğini yakalıyordu. Günler geçtikçe Dilber zamanının büyük bir kısmını Celal beyin yanında geçirmeye başlar. Böylelikle Celal beyin Dilber’e olan aaşkı da diğer ev halkı tarafından da öğrenilir. Bu arada Celal bey açıkça aşkını Dilber’e de belli etmeye başlar. Dilber bu olaya ilk önceleri çok şaşırır. Çünkü böyle bir şeye asla imkan vermez. Bunun nedeni de onun esir kız olmasıdır. Daha ssonraları Dilber de Celaal beye karşılık vermeye başlar. Günler geçtikçe onlar aşklarını bariz bir şekilde yaşarlar. Evin baahçesinde yıldızları seyrederler, beraber gezerler. Fakat bu durum Celal beyin annesini olddukça rahatsız eder ve buna akarşı bir önlem almak ister. Bu beraberliği bitirmek için Dilberi Celal beyin evde olmadığı bir zamanda bir esirciye satar. Tabii Dilber’in yapacak birşeyi yoktur. Celal bey daha sonra eve döner ve ilk olarak Dilber’in nerede olduğunu sorar önce bunu öğrenemesede daha sonra öğrenir fakat onu bütün aramalrına rağmen bulamaz. Bundan sonraki bütün hayatı boyunca oda Dilber’de mutlu olamaz.
Bundan sonra ikiside hiç mutlu olmadığı gibi bu olay biçare dilberi intihara kadar sürükler bu yaptıklarına Celal bey’in aileside çok pişman olur ama yapabilecek bir şey yoktur.
Kitabın Anafikri: Kitabın ana fikri evinden ayrılan bir insanın başına her zaman hertürlü kötülüğün gelebileceği bunlardan kurtulma yolununda sadece kendi elinde olduğu kimseden yardım alamayacağı tek başına kalacağı.
Kitabın Kahramanları:—
Kitabın Yorumu: Kitap çok ağır bir dille yazılma mıştır fakat ara ara anlaşılamayan sözcüklere rastlanabilir yinede kitap bize kölelik hayatından bahsettiği ve bilgilendirdiği için oldukça önemli bir kaynak niteliğindedir ve yararlanabilecek seviyededir. Bence kitap herkes tarafından beğeniyle okunabilir. Oldukça sürükleyicidir.


teşekkürler hoca özet istediydi çok makbule geçti TEŞEKKÜR EDERİM…
[Cevap Ver]
gerçektende çok güzel bir anlatım yapmışsınız teşekkür ederim sizin gibi düşünceli birkişiyeeee
[Cevap Ver]
iyi olmuş idare eder
[Cevap Ver]
yaa şöyle daha ayrıntılı olsa meselaa yer zaman mekan anlatım biçimii hoca öle istioda o yüsden yoksaa bananee yaaa
[Cevap Ver]
bence kitabın özeti çok fazla olmuş özeti beğenmedimmmmmmmmmmmmmmm:(
[Cevap Ver]
bence çok güzel bir hikaye eeee nerden nereye olay
[Cevap Ver]
teşekkür ederim saolasın walla notum yükselcek eyw
[Cevap Ver]
harika bir kitap ben bunun tamamını okudum bu kadar değil çok acıklı ben nerdeyse ağlıyacaktım niye kendini intihar etin be
[Cevap Ver]
acaba ben onun yerinde olsaydım ne acılar çekmiştim biraz onun yaşamını düşünseniz kendinizi onun yerine koysaydınız ne acılar çektiğini anlayacaktınız
[Cevap Ver]
heyyyyy senelif kitabın tamamını okumadan ne konuşuyosun beeeeee
[Cevap Ver]
teşekkür ederim güzl olmuş hoca istemişti yoksa hiç işim olmaz kitapla felan
:D
[Cevap Ver]
güzel
[Cevap Ver]
kahramanlar yazmıo
[Cevap Ver]
basım yılı yok
[Cevap Ver]
allah bunu buraya aktarandan bin kere razı olsun
[Cevap Ver]
güzel olmuş kim yapmışşa eline sağlık. ben kitabı okumuştum ama yinede göz attım kahramanlar ve özelliklerde eklenseymiş daha güzel olurmuş…..
[Cevap Ver]
süper oldu
edabiyatan 100 aldım
[Cevap Ver]
ya guzel ama keske azıcıkdaha özeti uzun yapsaydınız
[Cevap Ver]
bence güzel ama ktap sonu böyle bitmiyor.Dilber en sonun daha fazla dayanamayıp kendini nil nehrinin sularına bırakıyor diye okumuştum ben eklemeni tavsiye ederim
[Cevap Ver]
aRkıLer SpeR bı kıTap hepinze Tawsie eDiorem …..okuyn….xD….
[Cevap Ver]
kitaptan gercekten ders alınmaını lazım.. ben kitabı tam okuyamadaımm ama allah bu özet kısmını cıkaranlardan razı olsunn yazılıda hoca özet soruyorr bende buradan bakıpp özetliyorumm nasıl ama :::DD xD
[Cevap Ver]
kahramanları bulamadımm oda olsa tam olurdu aq xD
[Cevap Ver]
çok güzel ama kelamettin tuğcunun kız arkadaşım adlı kitabı yok
[Cevap Ver]
ya of daha nett ıstıyorumm benn bunuu nsll hocama aa vercemm yaa amaaa harıkaaa bırrrr kı98tapp
[Cevap Ver]
çok güzel bir roman yazanın ellerine sağlık
[Cevap Ver]
kitap hiç güzel değil
[Cevap Ver]
kitabın diline basit yalın bir dil demişler hiç alakası yok daha 20. sayfayı okurken sıkılıdım yabancı kelimeler o kadar çok ki hiç beğenmedim
[Cevap Ver]
bnce idare eder ama hiç bi hikaye yok sadece resimleri var ve başlığı var…
[Cevap Ver]
ya ben dersler dolayısıyla çok dısarı çıkamıorum bu kıtabın fıyatı ne kadar acaba
[Cevap Ver]
Ben kitabın günümüz diline uyarlanmışını ŞOK’tan 2,90 TL’ e aldım .
Herkese tavsiye ederim.
[Cevap Ver]
bence çok güzel bir kitap ilgiyle okudum ve herkese dafsiye ederim
[Cevap Ver]
Ben normalde hiç kitap okumam
ödev vardı ondan okudum
ama çokk begendim
tesekürler herkese tavsiye ederim
insallah hocam 70 verir
[Cevap Ver]