Kuklacı – Kemalettin Tuğcu

Kitabın Adı:KUKLACI
Kitabın Yazarı: Kemalettin TUĞCU
Kitabın Yayınevi: Pegasus Yayınları
Kitabın Basım Yılı: 2006
Sayfa Sayısı:80
Kitabın Konusu: Kuklacı kitabının ana olayı; eskiden bürokrat olan Recai Bey’in ailesinin, torunu hariç, kendisinden devamlı faydalandıkları halde; onu hiçe saymaya çalışan eşi, damadı, oğlu ve gelini ile olan çekişmeleri neticesinde, onlardan uzak kalarak kafasını dinlemek için, sakın bir liman vazifesi gören kuklacılık ile ilgilenmesi anlatılır.
Kitabın Özeti:
Vali Yardımcılığından emekli Recai Bey, kendisine ait a-partmanın bir dairesinde, hanımı Sahire, damadı banka müdürü Hayri Bey, kızı Calibe, Recai Bey’in çok sevdiği ve en çok konuştuğu torunu Yıldız, avukat oğlu Bedri, kayınvalidesi ve görümcesi tarafından hor görülen evin gelini Perihan ve hizmetçi Fatma ile birlikte oturmaktadır. Tüm mal varlığı kendisine ait olmasına rağmen, evde bir sığıntı muamelesi görmektedir. Ancak bir gün, eşi Sahire Hanım’ın, Recai Bey’in eşyalarını kömürlüğe indirtip, odasını misafir odası yapması, bardağı taşıran son damla olmuş, Recai Bey, hepsine özellikle de eşine tavır koyarak, yönetimi ele almıştır.
En çok da eşine kızmaktadır. Çünkü, evlenirken kendisine yalan söylemiş, evlendikten sonra, kuçumsediği ailesi ile bağını kesmiş, kocasının sırtından havalara girmiş olan Sahire Hanım’ın yaptıkları affedilir gibi değildir.
Recai Bey’in bu çıkışı, ailenin diğer fertlerinin biraz kendilerine çekidüzen vermelerini sağlamıştır…
Recai Bey, her gün sabah erkenden çıkıp, geç vakitlerde gelmektedir. Torunu Yıldız merak edip sorunca, dedesinin bir dükkân tuttuğunu ve kuklacılık yapacağını öğrenir. Dedesi ona kukla oyununun bütün karakterlerini ve Özelliklerini anlatır.
Dedesinin sırdaşı ve arkadaşı olan Yıldız da okuldan çıktığında, dedesinin dükkânına uğramakta ve ona yardım etmektedir.
Aile içinde, bu gelişmeler sürekli konuşulmakta, Recai Bey’in aklını yitirdiğine hükmedılmektedir. Fırsat çıkmıştır. Şayet Recai Bey’i akıl hastanesine yatırabilirlerse, bütün ipleri ellerine geçirebileceklerdi, özellikle Sahire Hanım bunu çok istiyordu.
Oğlu Bedri, babasına sorunca, bir kuklacı dükkânı açtığını anlatır. Ailenin kimi fertleri güler, kimi ise itiraz eder; ancak işe yaramaz. Recai Bey biraz daha ipleri sıkar.
Artık, torunu Yıldız herkesin parasını dağıtmaktadır. Sahire Hanım bu işe çok bozulmaktadır.
Bu arada, gelini ve torunu hariç herkes Recai Bey’e “kuklacı” demektedir. Recai Bey ise, tüm bunlara gülüp geçmektedir.
Dükkâna, ilk olarak oğlu Bedri geldi, biraz dertleştiler. Bedri babasının yaptığı kuklalara hayran kaldı. Recai Bey, kayınvalidesi ve kayınbabasına her ay uğrayıp, yardım ettiğini anlatınca, Bedri babasını daha çok taktir etti. p
Bu arada, Recai Bey zaman zaman halsiz düştüğü için, dükkânını açamıyordu. Damadı, kızı ve hanımı bir an önce ölsün diye bekliyorlardı. Damadı Hayri, ayağını kırmış, hanımı ile arası bozulmuş, Recai Bey’den bir şeyler kopartmanın peşine düşmüştü. Gelişmeler damat Hayri Bey’in aleyhine oldu eşinden de ayrılmak zorunda kalarak, uzak bir yere tayin edildi.
Recai Bey ise halinden memnundu. Özenle, nadide ürünler yapıyor, yavaş yavaş büyük küçük herkesin ilgisini ve takdirini kazanıyordu. Yoksul çocuklara topacı bedava veriyor, beğeni sahibi insanlara ise ürünlerini hediye ediyordu.
Yıldız da dedesine yardım ediyor, birlikte keyifle çalışıyorlardı.
Bu arada da, Calibe Hanım, Cevat Bey diye kibar bir adamla evlenmiş, onlar da, annesi Huriye Hanım’la birlikte, yan daireye yerleşmişlerdi.
Yıldi2 ise ortaokulu başarı ile bitirmişti. Onun mezuniyet töreni vardı. Dede İle torun harıl harıl hazırlık yapıyorlardı. Çünkü mezuniyet töreni programında, Recai Bey’in yapmış olduğu eserler de sergilenecekti.
Beklenen gün geldi. Kültür Bakanlığı temsilcisi, ilin önde gelenleri, müdürler, öğretmenler, öğrenciler, gazeteciler hepsi vardı. Sergiyi gezmeye başladıkları vakit, hemen hepsinin hayranlıktan dilleri tutuldu, mest oldular. Türk Orta Oyunu’nun bütün tipleri, tarihi kişilikleri, halk kahramanları, daha neler neler. Hepsi sıraya girip, Recai Bey’e tebriklerini bildirdiler. Ertesi gün bütün gazeteler bu sergiden bahsediyordu.
Recai Bey, “Yaptığım her işte ve görevde daima faydalı ve iyi şeyler yaptım, bir türlü tanınamadım. Sanatçı kimliğimle birdenbire herkes tarafından tanınan bir insan oldum” diyerek hep seviniyor, hem hayıflanıyordu.
“Artık dükkânı kapatacağım. Çünkü antikacılar ve koleksiyoncular beni rahat bırakmazlar.”
Bazı eşyaları ve aletleri evine getirdi, diğerlerini dağıttı. Anahtarlan götürüp mal sahibine teslim etti.
Çocuklar, meraklılar, antika sevenler, koleksiyoncular her zaman uğradıkları dükkâna gelince, “kiralık dükkân” yazısını görüp üzüldüler.

ama dogru metin2 çok güzel oyunda kitapda ii ama metin2 en iisi hell olsn ahmet hangi serverdesn mesajını bekliom
[Cevap Ver]
irem güzel kızsan faceebook versne
)))))))))))))))))))))))))))))))))
[Cevap Ver]
kızım sen salksn he sanki kitap çok okuyonda mal
[Cevap Ver]
gerçekten arkadslar çok iisiniz herkeze teşekkür ederm aralrnda ahmet çok sevdm ben cmeal ahmet aspendosta çarm var 75 lwl adı DeSTuR97
[Cevap Ver]
Arkadaşlar bu kitapı okuyup özetini çıkarın öyle site site dolaşmayın kendinizi kandırmayın ! akıllı olun beyninizi geliştirin…
[Cevap Ver]
çok süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr kemalettin tuğcu yazdımı böyle hikaye yazar zaten çok güzel bir anlatımı var adamın ben bütün kitaplarını okudum ve çok beğendim tavsiye ederim
[Cevap Ver]
kemalettin tuğcunun kız evlat hikayesinin özetini arıyorum yardımcı olurmusunuz şimdiden tşkler
[Cevap Ver]
çok önemli ders için lütfen yardımlarınızı bekliyorum çok acil
hikayenin ası (KIZ EVLAT) lütfen acil
[Cevap Ver]
şuan bu kitab bende adı kulak cı yazarıkemaletin tuğcuresimleyenalaadin barışkansayfa düzeni damla desing kaç yılında basıldığı kasım 2005
[Cevap Ver]
şuan bu kitab bende adı kulak cı yazarıkemaletin tuğcuresimleyenalaadin barışkansayfa düzeni damla desing kaç yılında basıldığı kasım 2005
sana vere biliri
m
[Cevap Ver]
ben bu kitabı okudum boyle degildi hem ozeti dedim bu kadar mı?
[Cevap Ver]
çok işime yaradı tesekkurlerrr…
[Cevap Ver]
bence bu kitab özti çok kısa
[Cevap Ver]
ödevime yardımcı oldu cok saolun
[Cevap Ver]
ya ozet ozet
[Cevap Ver]
bu mu ozet bu kadr uzun mu olur
yarın so be ogretmene ozet verecem
[Cevap Ver]
arkadaşlar metin2 dee 87 lwl çar satılık itemler çarın adı-IIISIPSEIII 88 olmasına az kaldı
+9 mavi çelik full 5 evsun
+9 şahin kalkan full 5 evsun
+9 abanoz full evsunlu
+9 gümüş bilezik full 5 evsunlu
+9cennetin gözü bilezik full 5 evsunlu
+9 ateş kuşu ayakkabı full 5 evsunlu
+9 demir kask full 5 evsunlu
+9 yarı insan full 5 evsun
+8 partizan 3 evsunlu
+8 zehir 4 evsunlu
+7 sirius kılıcı full 5 evsun
+9 muharrebe kılıcı
+9 E.T full 5 evsun
[Cevap Ver]
siz babasızları okuyum dünyanın en güzel kitabı olabilir tavsiye ederim
[Cevap Ver]
bem bunu çok sevdimmmmmmmmmmmmm
[Cevap Ver]
her keze tavsiye ederim
[Cevap Ver]